wisesense

De minimis támogatás keretének változása 2024-től

Home / Blog / Hírek / De minimis támogatás keretének változása 2024-től

Az Európai Bizottság elfogadott két rendeletet, amelyek módosítják a de minimis (csekély összegű) támogatásokra vonatkozó keret összegét. Ezáltal a vállalkozások egy 2008 óta alkalmazott összeg változásáról kaptak jó hírt. A 15 éve érvényben lévő összeget végül 50%-kal megemelték.

De minimis jelentése

Leegyszerűsítve két fajta állami finanszírozás létezik az Európai Unió működéséről szóló szerződése szerint. Az első típusú, amely állami támogatást be kell jelenteni a Bizottság számára. A második típus szerint a Tanács meghatározhat olyan állami támogatási kategóriát, amelyek mentesülnek a bejelentési kötelezettség alól.

A de minimis támogatás olyan, vállalkozások részére nyújtott csekély összegű állami támogatás, amelyet a tagállamoknak nem kell bejelenteniük.

Miután nincs bejelentési követelmény, ezért ezt a típusú támogatást keretek közé szorítják. Vagyis nem lehet végtelen mennyiségben igénybe venni.

Csekély összegű támogatás

De minimis kerete

Az elfogadott rendeletek alapján vállalkozásonként egy hároméves időszakra vetített megemelt összeg maximum 300 000 euró lehet.

A három éves időszakban kapott támogatásokat az alábbiak alapján kell figyelembe venni:

 • a támogatás odaítélésének évében és az azt megelőző két pénzügyi év vonatkozásában nem haladja meg a fent meghatározott összeget

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az idén kapott csekély összegű támogatásokhoz hozzá kell adni a tavalyi és a tavaly előtti pénzügyi évben (január 1-től december 31-ig) kapott összegeket.

Egy vállalkozás saját keretébe bele szükséges számítania az egy és ugyanazon vállalkozásaiban kapott támogatási összegeket is.

Nem tudod, hogy számold? Vagy nem tudod, mi számít csekély összegűnek?

Mi számít csekély összegű támogatásnak?

A támogatás lehet vissza nem térítendő vagy visszatérítendő támogatás is, de adókedvezmény formája is ismert. A legpontosabban akkor járunk el, ha bizony tevékenységeinkhez igénybevett szolgáltatási dokumentációt vesszük alapul. Ugyanis a dokumentáció minden esetben tartalmazza, hogy mekkora csekély összegű támogatást tartalmaz.

Figyeljük, tehát az alábbiakat mindenképp:

 • pályázati felhívás vagy támogatási szerződés
 • hitelkonstrukció leírása vagy hitelszerződés
 • önkormányzatoktól igénybe vett bértámogatási szerződések
 • képzési szerződések

A most elérhető pályázati lehetőségek közül például csekély összegű támogatást tartalmaz:

Csekély összegű támogatás lekérdezése

Jelenleg nyilvános lekérdezési rendszer csak az alábbi vállalkozásokra vonatkozóan érhetők el:

 • mezőgazdasági
 • halászati,
 • vidékfejlesztési,
 • erdészeti és vadgazdálkodási

A fenti iparági vállalkozások számára a lekérdezés kizárólag elektronikus úton lehetséges. A Kincstár honlapjáról elérhető elektronikus kérelembenyújtó felületen keresztül. Az „Elektronikus kérelemkezelés” menü „Horizontális ügyintézés / Csekély összegű támogatások / Hatósági bizonyítvány” almenüpont segítségével.

Azonban az új rendeletek elfogadásával a tagállamokra nyilvántartási kötelességet szabtak ki. Ezáltal 2026. január 1-től minden csekély összegű támogatást központi nyilvántartásba kell regisztrálni, így a vállalkozások lejelentési kötelezettsége csökken és könnyebben utánkövethetővé válik az aktuális fennmaradó keretösszegek lekérdezése.

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

de minimis
Szerző:
Kozma Richárd
Közzététel:
2024 Mar 25

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új pályázati lehetőségekről.

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Hasonló bejegyzések

GINOP Plusz-2.1.3-24
Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

GINOP Plusz-2.1.3-24
Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
 • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
 • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
 • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
 • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu