wisesense

LEADER pályázatok 2024. második felében érkezhetnek

Home / Blog / Hírek / LEADER pályázatok 2024. második felében érkezhetnek

Megjelent a LEADER pályázatokat felügyelő, Helyi Akciócsoportokra kiírt felhívás, amely előrevetíti a kistelepülésekre szánt támogatásokat. A HACS-ok 2024. április 23-tól adhatják be támogatási kérelmüket, amikről döntési határozataikat várhatóan az év második felében kaphatják meg. Ezáltal a kistelepülésekre kiírt első pályázatok is ebben az időszakban várhatók.

Mi az, hogy LEADER?

A LEADER program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának egyik kulcsfontosságú eleme, amely az Európai Bizottság által kidolgozott négy közösségi kezdeményezés egyikét alkotja. Ezek a források különböző területekre irányulnak, mint például az oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kulturális előmozdítás és vállalkozásfejlesztés.

Célja, hogy az uniós forrásokat a vidék fejlesztésére ne különálló szigetekként használják fel, hanem integrált megközelítéssel és a helyi közösségek bevonásával, úgymond alulról szervezve. A LEADER francia mozaikszó magyarul is ennyit tesz: “Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében”.

Nem tudod, hogy vállalkozásod jogosult-e LEADER pályázatot benyújtani? Vagy hogy kistérségben működik-e?

HACS – Azaz a LEADER pályázatok Helyi Akciócsoportja

A fenti cél megvalósulása érdekében minden kistérségben létrehoztak Helyi Akciócsoportokat. Ezeknek a csoportoknak feladata, az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiájának kidolgozása és végrehajtása. A rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrásokat ezek a csoportok a helyi szükségletek és lehetőségek figyelembevételével osztják szét, helyi projektek támogatására, amelyek összhangban állnak a helyi stratégiával.

Magyarországon összesen 105 db akciócsoport van, amelyek között kerül szétosztásra a meghirdetett közel 57 milliárd Ft. Fontos tudni azonban, hogy ebből az összegből összesen közel 44 milliárd Ft kerül szétosztásra közvetlen a helyi stratégiák megvalósítása érdekében. Ez átlagosan 420 millió Ft fejlesztési forrást jelent akciócsoportonként. A forrás többi részét az HACS-ok működtetésére fogják költeni.

Ahhoz, hogy a forráskérelmet be tudják adni az akciócsoportoknak elfogadott Helyi Fejlesztési Stratégiával (HFS) kell rendelkezniük. Ezeket az Irányító Hatóság már megtette, így a pályázat beadása már inkább csak adminisztráció. Előlegigénylést is tehetnek a HACS-ok ezért hamarosan megjelenhetnek az első pályázatok, amire már a kistérségekben tevékeny intézmények, vállalkozások pályázhatnak.

Mi várható akkor most a kistérségi pályázatokkal kapcsolatban?

Várhatóan 2024. második felében érkezhetnek az első pályázatok. Véleményünk szerint ez július környékén várható. 2024. szeptembere környékén már a HACS-ok megkapják az előlegeket is, ez viszont nem hátráltathatja az első pályázatok beérkezését. Az, hogy melyik területeken (oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kultúra vagy vállalkozásfejlesztés) kerülnek kiírásra az elsők az akciócsoportoktól függ. Igazából mindegyik területen forráshiány tapasztalható, ezért nehéz megmondani, melyik lesz fontosabb. Az viszont látszik hogy mozdul a pályázati lehetőségek “piaca”, ezért nem érdemes lemaradnod a legfontosabb hírekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy információkkal tudjuk segíteni vállalkozásod fejlesztését!

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

leader pályázat
Szerző:
Kozma Richárd
Közzététel:
2024 Mar 26

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új pályázati lehetőségekről.

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Hasonló bejegyzések

GINOP Plusz-2.1.3-24
Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

GINOP Plusz-2.1.3-24
Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
  • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
  • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
  • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
  • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu