Lakásfelújítási támogatás 2023-ban?! 

Home / Blog / Hírek / Lakásfelújítási támogatás 2023-ban?! 

Társadalmasítás alapján a REPowerEU keretében várható lakásfelújítási támogatás 2023-ban. Pontos részletei még nem ismertek, azonban van pár dolog, ami már a tervezetből is tudható. Ezt vesszük most sorra.

2023. október 3. Frissítés:

REPowerEU források 2024-ben várhatók és utána a felhívások 

2024. április 26. Frissítés:

Megjelent az Otthonfelújítási pályázat tervezete

Lakosság energiahatékonysági beruházásainak támogatása

Magyarország épületállománya jelentős részben régóta fennálló ingatlanokból áll, amelyek energiahatékonysága elmarad a modern követelményektől. A fűtési idény alatt az energiafelhasználás nagy része háztartási gázfelhasználásból ered. Különösen az 1990 előtt épült ingatlanokban élő családok esetében észlelhető a magas energiafogyasztás. Ez a probléma egyrészről környezeti hatásokkal jár, másrészről pedig jelentős költségterhet ró alakosságra.

A REPowerEU keretében a támogatás célja a lakóépületek energiahatékonyságának növelése, a lakossági szektor energiafelhasználásának – azon belül elsősorban a földgáz felhasználásának – csökkentése.

A lakásfelújítási támogatás 2023-as várható energiahatékonysági programja átfogótevékenységeket fed le:

 • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása
 • a fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése
 • megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése
 • épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése

Az ilyen fejlesztések nem csak az energiaköltségeket csökkentik, hanem az épületek kényelmét és értékét is növelik, ami által a környezetvédelemhez is hozzájárulnak.

Fontos kiemelni, hogy a tervezett program alapján megújuló alapú villamos energia termelés, tehát napelem rendszerek beüzemelése nem lesz támogatható.

Lakásfelújítási támogatás feltételei

A beruházásokat energetikai tanusítás készítése előzi meg és zárja le.

A beruházás során az audittal igazolt kezdeti állapothoz képest minimum 30%-kal kell csökkennie az energiafogyasztásnak.

A kedvezményezettek igénybe vesznek épületenergetikai tanácsadási szolgáltatást mind a pályázat előkészítése, mind a megvalósítása során.

Támogatási konstrukció

A teljes támogatás legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő támogatás, másik fele kedvezményes hitel. Tehát egyetlen kedvezményezettnek sem nyújtható csak vissza nem térítendő támogatás, vagy csak kedvezményes hitel, mindkettőt igénybe kell venni.

A kombinált pénzügyi eszköz hitelprogram keretében a kölcsönkérelmet benyújtó végső kedvezményezettekkel kölcsönszerződés kerül megkötésre a hitelbírálatot követően. A kérelmek benyújtási időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra.

Lehetséges kedvezményezettek

 • Természetes személyek
 • Társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak)
 • Lakásszövetkezetek

Kihirdetésre kerül a lakásfelújítási támogatás 2023-ban?

Ami a REPowerEU tervezetből kiderül, hogy a finanszírozási szerződést még idén 2023 4. negyedévében megkötné a Nemzeti Hatóság és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Miután megkötötték a szerződést utána hirdethető ki hivatalosan is a termékismertető. Így az a kérdés, hogy a 4. negyedévben mikor kerül aláírásra a két fél között a kontraktus. Ha ez megtörténik még a negyedév elején akkor van rá esély, hogy a lakásfelújítási támogatás 2023-ban megjelenik a lakosság számára.

A teljes támogatási keret 224 milliárd forint, amelynek eredményeként mintegy 20 ezer lakásfelújítása valósulhat meg 2026 végére.

További részletek az MFB termékismertetőjéből lehet majd megtudni. Az viszont elég valószínű, hogy pályázatíró segítségére nem feltétlenül lesz szükség. A lakossági pályázatok egy ideje egyszerűsítésen mentek keresztül. Jóváhagyott kereskedői vagy kivitelezői listákkal, akikkel karöltve igénybe lehet venni a támogatást és a megvalósítást véghez vinni. Jelen pályázatkeretében is ez várható kezdve az energia tanúsítványt kiállítótól a kivitelezőig. Így a lakosság legfontosabb feladata, hogy a kiadott listákról minél megbízhatóbb partnert találjanak, ami minden beruházás alapköve.

Összességében, a lakóépületek energiafelhasználásának csökkentése Magyarországon nemcsak egy gazdasági és környezeti kérdés, hanem társadalmi felelősség is. A lakásfelújítási támogatás lehetőséget kínál arra, hogy az ország lakói jobb életminőséget érjenek el, miközben csökkentik a környezetre gyakorolt hatást és az energiaköltségeket. A program nem csupán egyberuházás, hanem egy olyan jövőkép része, amelyben Magyarország lakossága vezető szerepet vállalhat a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén.

Amennyiben nem csak a lakásfelújítási támogatás 2023-as tervezete érdekli, hanem a civilszervezetekről és vállalkozásokról szóló energiahatékonysági és napelem támogatási tervezet is, akkor olvassa el erről szóló cikkünket itt.

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

lakásfelújítási támogatás
Szerző:
Kozma Richárd
Közzététel:
2023 Aug 14

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új pályázati lehetőségekről.

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Hasonló bejegyzések

Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
 • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
 • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
 • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
 • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu