WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

 

Lakásfelújítási támogatás 2023

Lakásfelújítási támogatás 2023-ban?!

 

Társadalmasítás alapján a REPowerEU keretében várható lakásfelújítási támogatás 2023-ban. Pontos részletei még nem ismertek, azonban van pár dolog, ami már a tervezetből is tudható. Ezt vesszük most sorra.

Olvasási idő: 4 perc

 

Lakosság energiahatékonysági beruházásainak támogatása

Magyarország épületállománya jelentős részben régóta fennálló ingatlanokból áll, amelyek energiahatékonysága elmarad a modern követelményektől. A fűtési idény alatt az energiafelhasználás nagy része háztartási gázfelhasználásból ered. Különösen az 1990 előtt épült ingatlanokban élő családok esetében észlelhető a magas energiafogyasztás. Ez a probléma egyrészről környezeti hatásokkal jár, másrészről pedig jelentős költségterhet ró a lakosságra.

A REPowerEU keretében a támogatás célja a lakóépületek energiahatékonyságának növelése, a lakossági szektor energiafelhasználásának – azon belül elsősorban a földgáz felhasználásának – csökkentése.

A lakásfelújítási támogatás 2023-as várható energiahatékonysági programja átfogó tevékenységeket fed le:

  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása
  • a fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése
  • megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése
  • épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése

Az ilyen fejlesztések nem csak az energiaköltségeket csökkentik, hanem az épületek kényelmét és értékét is növelik, ami által a környezetvédelemhez is hozzájárulnak.

Fontos kiemelni, hogy a tervezett program alapján megújuló alapú villamos energia termelés, tehát napelem rendszerek beüzemelése nem lesz támogatható.

 

Támogatási feltételek

  • A beruházásokat energetikai tanusítás készítése előzi meg és zárja le.
  • A beruházás során az audittal igazolt kezdeti állapothoz képest minimum 30%-kal kell csökkennie az energiafogyasztásnak.
  • A kedvezményezettek igénybe vesznek épületenergetikai tanácsadási szolgáltatást mind a pályázat előkészítése, mind a megvalósítása során.

 

Támogatási konstrukció

A teljes támogatás legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő támogatás, másik fele kedvezményes hitel. Tehát egyetlen kedvezményezettnek sem nyújtható csak vissza nem térítendő támogatás, vagy csak kedvezményes hitel, mindkettőt igénybe kell venni.

A kombinált pénzügyi eszköz hitelprogram keretében a kölcsönkérelmet benyújtó végső kedvezményezettekkel kölcsönszerződés kerül megkötésre a hitelbírálatot követően. A kérelmek benyújtási időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra.

 

Lehetséges kedvezményezettek

  • Természetes személyek
  • Társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak)
  • Lakásszövetkezetek

 

Lakásfelújítási támogatás 2023

Kihirdetésre kerül a lakásfelújítási támogatás 2023-ban?

Ami a REPowerEU tervezetből kiderül, hogy a finanszírozási szerződést még idén 2023 4. negyedévében megkötné a Nemzeti Hatóság és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Miután megkötötték a szerződést utána hirdethető ki hivatalosan is a termékismertető. Így az a kérdés, hogy a 4. negyedévben mikor kerül aláírásra a két fél között a kontraktus. Ha ez megtörténik még a negyedév elején akkor van rá esély, hogy a lakásfelújítási támogatás 2023-ban megjelenik a lakosság számára.

A teljes támogatási keret 224 milliárd forint, amelynek eredményeként mintegy 20 ezer lakás felújítása valósulhat meg 2026 végére.

 

További részletek az MFB termékismertetőjéből lehet majd megtudni. Az viszont elég valószínű, hogy pályázatíró segítségére nem feltétlenül lesz szükség. A lakossági pályázatok egy ideje egyszerűsítésen mentek keresztül. Jóváhagyott kereskedői vagy kivitelezői listákkal, akikkel karöltve igénybe lehet venni a támogatást és a megvalósítást véghez vinni. Jelen pályázat keretében is ez várható kezdve az energia tanúsítványt kiállítótól a kivitelezőig. Így a lakosság legfontosabb feladata, hogy a kiadott listákról minél megbízhatóbb partnert találjanak, ami minden beruházás alapköve.

 

Összességében, a lakóépületek energiafelhasználásának csökkentése Magyarországon nem csak egy gazdasági és környezeti kérdés, hanem társadalmi felelősség is. A lakásfelújítási támogatás lehetőséget kínál arra, hogy az ország lakói jobb életminőséget érjenek el, miközben csökkentik a környezetre gyakorolt ​​hatást és az energiaköltségeket. A program nem csupán egy beruházás, hanem egy olyan jövőkép része, amelyben Magyarország lakossága vezető szerepet vállalhat a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén.

 

Amennyiben nem csak a lakásfelújítási támogatás 2023-as tervezete érdekli, hanem a civil szervezetekről és vállalkozásokról szóló energiahatékonysági és napelem támogatási tervezet is, akkor olvassa el erről szóló cikkünket itt.

2023. október 3. Frissítés:

REPowerEU források 2024-ben várhatók és utána a felhívások

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

 

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív Facebook,  TikTok és  Instagram social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

 

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!