wisesense

Szabad Vállalkozási Zóna tudnivalók és Településkereső

Home / Blog / Hírek / Szabad Vállalkozási Zóna tudnivalók és Településkereső

A szabad vállalkozási zóna (SZVZ) egy olyan kiváltságos terület, ahol a vállalkozások számára meghatározott lehetőségek és előnyök kínálkoznak.
A magyar kormány számára mindig kiemelkedő fontosságú volt, hogy a hátrányosabb területek is fejlődjenek és megfelelő üzleti környezet alakuljon ki, ahol fejlődni, beruházni és bővülni is lehet. Ebben a cikkben olyan mélységekbe ásunk, amelyek segítenek jobban megérteni, mi is valójában a Szabad Vállalkozási Zóna és miként szolgálja a vállalkozások érdekeit.

Mi is az a Szabad Vállalkozási Zóna?

A Szabad Vállalkozási Zóna olyan térség, amelyet a kormány kijelölt és amelyet a térségi gazdaságfejlesztő szervezet koordinál. Ez a terület közigazgatási határokkal vagy helyrajzi számokkal van meghatározva. Fejlesztéscéljából együtt kezelt térségeket foglal magába. A zónában pedig olyan gazdasági ágazatok tevékenykednek, amelyeket a kormány nemzetgazdasági érdekből kiemelten támogat.
Az első Szabad Vállalkozási Zónákat Magyarországon 1996-ban hozták létre. Ezzel 47 hátrányos helyzetű térséget jelölve meg, amelyeket speciális gazdaságpolitikai eszközökkel fejlesztettek. Az itt működő vállalkozások számára számos adókedvezményt és támogatási lehetőséget teremtett meg a kormányzat, ezzel ösztönözve a vállalkozások betelepülését és ezáltal az ipar fellendülését.

Előnyök széles skálája

Azok a vállalkozások, melyek a Szabad Vállalkozási Zónában tevékenykednek, számos előnyt élvezhetnek:

1. Adókedvezmények: A zónába települő vállalkozások fejlesztési adókedvezményt, szociális hozzájárulási adókedvezményt és szakképzési hozzájárulás kedvezményt kaphatnak beruházásaik és bővülő munkavállalói létszámuk után.

  • Fejlesztési adókedvezmény: Meghatározott minimum értékű beruházás üzembe helyezése esetén vehető igénybe. A beruházásnak alapvető változást kell eredményeznie a termék vagy szolgáltatás előállításában.
  • Szociális hozzájárulási adókedvezménye: Az új munkavállalók foglalkoztatásával járó kedvezmény, amely bizonyos időszakban a bruttó munkabér egy részét csökkenti.
  • Szakképzési hozzájárulás kedvezménye: A szakképzési hozzájárulás alapját csökkentheti a vállalkozás a Szabad Vállalkozási Zónában foglalkoztatott új munkavállalók után.

2. Támogatások: A zónába tartozó vállalkozások pályázati úton magasabb intenzitású fejlesztési és foglalkoztatási célú támogatásokat is igényelhetnek vagy éppenséggel a Támogatás szempontrendszerében szerezhetnek értékes plusz pontokat. Ez várhatóan az hamarosan megjelenő pályázatok tekintetében is így lesz.

A Pályázati Ciklus és az SZVZ

A 2014-2020-as pályázati ciklus során a Szabad Vállalkozási Zóna fogalma számos pályázatban szerepelt. Egyes pályázatok plusz pontokat adtak az itt működő vállalkozásoknak, mások pedig kizárólag az idetartozó településeken működő vállalkozások számára voltak elérhetők. Az eredeti 47 kistérséges és 913 településes besorolás továbbbővült, így a lehetőségek köre is szélesebb lett. Jelenleg 1202 település van a zónában.

Az SZVZ rendkívüli lehetőségeket teremthet a vállalkozások fejlődésére, beruházásaira és bővülésére. A kormány általbiztosított adókedvezmények és támogatások komoly ösztönzőket nyújtanak a vállalkozásoknak a zónába történő településre. A kibővült kistérségek és települések listája további lehetőségeket nyit meg az érdeklődő vállalkozások előtt.

Azonban azt is figyelembe kell venni mielőtt minden vállalkozás vezetője menne ügyvédhez bejegyeztetni az új telephelyet, hogy a zónatelepülései hátrányos helyzetűek. Ez azt jelenti, hogy erőforrás hiányosak lehetnek munkaerőben, infrastruktúrális ellátottságban.Ezért mindenképp mérjük fel lehetőségeinket a települések környezetében.

Ne feledjük, hogy a Szabad Vállalkozási Zónává történő kijelölés a rendelet alapján 2027.december 31-ig szól, tehát érdemes mielőbb élvezni az itt rejlő előnyöket és lehetőségeket.

Keressünk rá, hol helyezkedik el cégünk

Ha ellenőriznéd vállalkozásod székhelyét vagy telephelyét, esetleg érdeklődőként szeretnéd megtudni, hogy egy adott település beletartozik-e a zónába, ne keress tovább!

A WiseSense létrehozott mindenki számára egy SZVZ keresőt.

Segítségével könnyedén ellenőrizheted, hogy egy adott település szabad vállalkozási zónába tartozik-e vagy sem.

Csak írd be a település nevét a keresőmezőbe és az eredmények gyorsan megmutatják, hogy élhetsz-e a fent felsorolt lehetőségekkel. Legyenszó új vállalkozásról vagy meglévő vállalkozásterjeszkedéséről. A keresővel könnyen eligazodhatsz a Szabad Vállalkozási Zónában.

A kereső településeit „A szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint a kedvezmények igénybevételének szabályairól” szóló 27/2013. (II. 12.) Kormányrendeletben foglaltak alapján hoztuk létre.

Fontos, hogy a kereső csak pontos településnév esetén használható.

Keresés

Szabad Vállalkozási Zóna Kereső

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

szabad vállalkozási zóna
Szerző:
Kozma Richárd
Közzététel:
2023 Sep 04

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új pályázati lehetőségekről.

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Hasonló bejegyzések

GINOP Plusz-2.1.3-24
Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

GINOP Plusz-2.1.3-24
Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
  • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
  • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
  • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
  • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu