WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

Szabad vállalkozási zónák

Településkereső

A szabad vállalkozási zóna (SZVZ) egy olyan kiváltságos terület, ahol a vállalkozások számára meghatározott lehetőségek és előnyök kínálkoznak.

A magyar kormány számára mindig kiemelkedő fontosságú volt, hogy a hátrányosabb területek is fejlődjenek és megfelelő üzleti környezet alakuljon ki, ahol fejlődni, beruházni és bővülni is lehet. Ebben a cikkben olyan mélységekbe ásunk, amelyek segítenek jobban megérteni, mi is valójában a Szabad Vállalkozási Zóna és miként szolgálja a vállalkozások érdekeit.

Jelenlegi pályázati lehetőség a Szabad Vállalkozási Zónában:

Munkahelyteremtő beruházás

 

Mi is az a Szabad Vállalkozási Zóna?

A Szabad Vállalkozási Zóna olyan térség, amelyet a kormány kijelölt és amelyet a térségi gazdaságfejlesztő szervezet koordinál. Ez a terület közigazgatási határokkal vagy helyrajzi számokkal van meghatározva. Fejlesztés céljából együtt kezelt térségeket foglal magába. A zónában pedig olyan gazdasági ágazatok tevékenykednek, amelyeket a kormány nemzetgazdasági érdekből kiemelten támogat.

Az első Szabad Vállalkozási Zónákat Magyarországon 1996-ban hozták létre. Ezzel 47 hátrányos helyzetű térséget jelölve meg, amelyeket speciális gazdaságpolitikai eszközökkel fejlesztettek. Az itt működő vállalkozások számára számos adókedvezményt és támogatási lehetőséget teremtett meg a kormányzat, ezzel ösztönözve a vállalkozások betelepülését és ezáltal az ipar fellendülését.

Előnyök széles skálája

Azok a vállalkozások, melyek a Szabad Vállalkozási Zónában tevékenykednek, számos előnyt élvezhetnek:

  1. Adókedvezmények: A zónába települő vállalkozások fejlesztési adókedvezményt, szociális hozzájárulási adókedvezményt és szakképzési hozzájárulás kedvezményt kaphatnak beruházásaik és bővülő munkavállalói létszámuk után.
  •  
    • Fejlesztési adókedvezmény: Meghatározott minimum értékű beruházás üzembe helyezése esetén vehető igénybe. A beruházásnak alapvető változást kell eredményeznie a termék vagy szolgáltatás előállításában.
    • Szociális hozzájárulási adó kedvezménye: Az új munkavállalók foglalkoztatásával járó kedvezmény, amely bizonyos időszakban a bruttó munkabér egy részét csökkenti.
    • Szakképzési hozzájárulás kedvezménye: A szakképzési hozzájárulás alapját csökkentheti a vállalkozás a Szabad Vállalkozási Zónában foglalkoztatott új munkavállalók után.

2. Támogatások: A zónába tartozó vállalkozások pályázati úton magasabb intenzitású fejlesztési és foglalkoztatási célú támogatásokat is igényelhetnek vagy éppenséggel a Támogatás szempontrendszerében szerezhetnek értékes pluszpontokat.

A Pályázati Ciklus és az SZVZ

2014-2020-as pályázati ciklus során a Szabad Vállalkozási Zóna fogalma számos pályázatban szerepelt. Egyes pályázatok pluszpontokat adtak az itt működő vállalkozásoknak, mások pedig kizárólag az ide tartozó településeken működő vállalkozások számára voltak elérhetők. Az eredeti 47 kistérséges és 913 településes besorolás tovább bővült, így a lehetőségek köre is szélesebb lett. Jelenleg 1202 település van a zónában.

Az SZVZ rendkívüli lehetőségeket teremthet a vállalkozások fejlődésére, beruházásaira és bővülésére. A kormány által biztosított adókedvezmények és támogatások komoly ösztönzőket nyújtanak a vállalkozásoknak a zónába történő településre. A kibővült kistérségek és települések listája további lehetőségeket nyit meg az érdeklődő vállalkozások előtt.

Azonban azt is figyelembe kell venni mielőtt minden vállalkozás vezetője menne ügyvédhez bejegyeztetni az új telephelyet, hogy a zóna települései hátrányos helyzetűek. Ez azt jelenti, hogy erőforráshiányosak lehetnek munkaerőben, infrastruktúrális ellátottságban. Ezért mindenképp mérjük fel lehetőségeinket a települések környezetében.

Ne feledjük, hogy a Szabad Vállalkozási Zónává történő kijelölés a rendelet alapján 2027. december 31-ig szól, tehát érdemes mielőbb élvezni az itt rejlő előnyöket és lehetőségeket.

Keressünk rá, hol helyezkedik el cégünk

Ha ellenőriznéd vállalkozásod székhelyét vagy telephelyét, esetleg érdeklődőként szeretnéd megtudni, hogy egy adott település beletartozik-e a zónába, ne keress tovább!

A WiseSense létrehozott mindenki számára egy SZVZ keresőt.

Segítségével könnyedén ellenőrizheted, hogy egy adott település szabad vállalkozási zónába tartozik-e vagy sem.

Csak írd be a település nevét a keresőmezőbe és az eredmények gyorsan megmutatják, hogy élhetsz-e a fent felsorolt lehetőségekkel. Legyen szó új vállalkozásról vagy meglévő vállalkozás terjeszkedéséről. A keresővel könnyen eligazodhatsz a Szabad Vállalkozási Zónában.

A kereső településeit „A szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint a kedvezmények igénybevételének szabályairól” szóló 27/2013. (II. 12.) Kormány rendeletben foglaltak alapján hoztuk létre.

Fontos, hogy a kereső csak pontos település név esetén használható.

Keresés

Szabad Vállalkozási Zóna Kereső

Jelenlegi pályázati lehetőség a Szabad Vállalkozási Zónában:

Munkahelyteremtő beruházás

pályázatírás

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív Facebook,  TikTok és Instagram social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

pályázatírás

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!