WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

mennyibe kerül

 

Mennyibe kerül a pályázatírás?

2023-as tapasztalatok

 

A legtöbb céget az érdekli, hogy mennyibe kerül a pályázatírás. Még az előtt, hogy tudná, milyen minőségű szolgáltatást kap cserébe. Előző cikkünkben bemutattuk, hogy a piac beárazta a sikerdíjas konstrukciót, így nagyon ritka a fix díjas pályázatíró. Olvasd el azt is, hogy különböző szempontból lásd át a mostani cikket.

De nézzük milyen árakkal és árazással lehet találkozni és mik azok az apróbetűs részek, amire érdemes figyelni? Ezeket szedtük most össze.

Olvasási idő: 5 perc

 

Pályázatírás árazási konstrukciói

Sikerdíj

A sikerdíjas pályázatírók a legtöbb esetben – értsd a szolgáltatók 99%-a – a támogatás összegére vonatkoztatva adják meg a sikerdíj összegét. Ezt százalékos formában szokták megtenni és a ténylegesen elnyert összegből kell kiszámítani, majd számlázni.

Ennek az aránya nagy piaci átlagban a 4%-tól a 6%-ig terjed. Fontos kiemelni, hogy a pályázatírást külön kezelik a projektmenedzsmenttől, mert ugye nem mindenki szeretné a projektmenedzsmentet igénybevenni. A megadott százalék tehát csak a pályázatírásra vonatkozik és akkor kell fizetni, amikor a pályázat Támogatói okirattal vagy szerződéssel rendelkezik. Tehát a projekt ténylegesen a megvalósítás időszakába lép.

 

Minimum díjakra figyeljünk

A költségek fedezésére vagy a projektek méretére vonatkozóan, a pályázatírók „árszűrőt” szoktak alkalmazni minimum sikerdíj megállapításával. Ez azt jelenti, hogy a sikerdíjnak van egy kötelező minimum összege, bármekkora is a projekt támogatási összege. Ha a sikerdíj kisebb lenne, mint a minimum összeg, akkor aktiválódik és magasabb árat kell fizetni.

Például: pályázatírónk 5%-os sikerdíjjal dolgozik, de a minimum díja 700.000 Ft. Akkor főképp olyan projekteket írna, amelyek minimum 14 milliós támogatási lehetőséggel rendelkeznek.

Persze van olyan pályázó is, aki 10 milliós támogatással őket választja, de ezen pályázó nem 500.000 Ft-ot fog fizetni sikerdíj gyanánt, ami a támogatás összegének 5%-a, hanem a minimum díjat, ami 700.000 Ft.

Ezért érdemes minden esetben a minimum díjakról is tájékozódni a szerződésekben!

 

Fix díj

A fix díjazású pályázatírók valamivel olcsóbbak és nagyobb lehet a szórása az elkért összegnek. Nem utolsó sorban pedig kevésbé láthatóak a piacon. Legtöbbször nem céges környezetben működnek, hanem szabadúszók. Lehet, hogy csak másodállásban csinálják, de megvan a saját vevőkörük. Ők nem a sikert veszik alapul, hanem az általuk elvégzett munka mennyiségét. A pályázó költségeit is az határozza meg, hogy a szabadúszó miként árazza az idejét. Itt ezért nem is érdemes tényleges költségekről beszélni, mert minden szabadúszó más.

Kérdés, hogy megtalálják-e őket azok, akik ilyen díjazással szeretnének pályázatot íratni. Ajánlás alapján mindenképp lehetséges!

 

A Fix- és a Sikerdíj kombinációja

Ez az az árazás, ami a pályázók szemszögéből valószínűleg a legátláthatatlanabb utánkövetés szempontjából. Az ilyen árazást általában összekötik olyan szolgáltatással, ami havi vagy éves díjazású például pályázatfigyelés és/vagy „röghöz kötés”.

Pályázatfigyelést azon pályázatírók csinálják általában ingyen, akik csak sikerdíjas alapon dolgoznak, mert ezen szolgáltatók brutálisan megszűrik kiknek írnak pályázatot. Érthető módon azoknak, akik prominens cégek és a legnagyobb eséllyel várható tőlük a pályázati siker is.

A „röghöz kötés” egy olyan szolgáltatás, ami alapján havi vagy éves díj keretében az előfizetői szerződés időtartama alatt vállalják, hogy a következő (vagy akár több) eszközbeszerzési, energetikai vagy kutatás-fejlesztési pályázat megírását alacsonyabb 2-4%-os sikerdíjért megírnak.

Itt tehát előfizetünk fix díjjal (havi/éves díj) egy jövőbeli eseményre. A kiírások függvénye ez és hát sosem lehet tudni kik lesznek azok, akik végül is egy sima pályázatfigyelésért fizetnek, de beadás nem történik, mert a felhívások kizárják a pályázók köréből.

Továbbá ezen cégek általában azt vállalják, hogy beadják a pályázatot. Kérdés van-e értelme egy alacsonyabb pontszámú projektbe több órát beleölni?! Nem kijelenthető, hogy nem de jóval kisebb az esély, ha pontszámok alapján döntenek a projekt sorsáról.

Ha megtörténik a sikeres pályázatírás, akkor pedig fizethető az alacsonyabb sikerdíj. Ha pedig nem sikeres, hát akkor is ott volt a pályázatfigyelés, amiért fizettek.

 

Mennyibe kerül a kombinált tudatlanság?

A főkérdés, hogy az árazás miként alakul egy pályázatra vonatkoztatva, ha kombinált szolgáltatást veszünk igénybe? Kiszámolta vajon valaki? Pedig ezt csak azok tudják, akik utánaszámoltak és mérleget vontak ezzel kapcsolatban. Azonban az ember úgy működik, hogy akik nyertek nem fognak utánaszámolni, akik pedig nem nyernek, valószínűleg nem is annyira pályázatképesek. A kombinált fizetéssel működő szolgáltatók így nem bánkódnak valószínűleg annyira, ha elmegy egy kevésbé jó cég, mert „csak” a havi díjtól esnek el.

 

Szolgáltatások tartalma

Mindhárom esetben ellenőrizni kell, hogy milyen feladatok vannak megjelölve a szerződésben, amelyeket a pályázatíró elvégez. Itt még lehetnek árazási különbségek lefelé és fölfelé is. Az árral kapcsolatban mindenképpen kérdezzük/nézzük meg az alábbiakat:

  • A pályázatírás folyamatában meddig szól az adott ár?
  • Milyen költségeket számol fel külön a pályázatíró?
  • Kér-e pályázatkészítési díjat? (fix díjazásra nem releváns)
  • Levonható-e a sikerdíjból az előfizetői vagy pályázatkészítési díj?
  • Milyen fizetési ütemezés van?
  • Projektmenedzsment díj tartalmazza az árat?

 

Mindegyik árazásnak megvan a maga helye és célcsoportja. Nem véletlen, hogy ezek az árazások vannak jelen. A cégvezetők képesek eldönteni, hogy számukra melyik a megfelelő, ha utánajárnak vagy utánakérdeznek a sajátosságoknak.

A piacon, a korrekt ár mindig az, amit ki is fizetnek. Amit megtehetünk, hogy körültekintőek vagyunk és a szerződésünkben rejtőző minél több „homályos foltot” megvilágítunk.

A WiseSense nem titok, sikerdíjas alapon dolgozik. Mi ezt tartjuk elfogadhatónak, mert ügyfélszemszögből közelítjük meg a pályázatírást. Ha pedig ilyen szempontból nézzük, akkor a motiváció közös, a fizetési ütemezés pedig ügyfélbarát.

Hát kell ennél több?! Nekünk biztos nem! És Önnek?

 

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív FacebookTikTok és Instagram social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!