KKV kapacitásbővítő támogatása a Zöld gazdaságban

Home / Blog / Hírek / KKV kapacitásbővítő támogatása a Zöld gazdaságban

Sokan vártak már KKV kapacitásbővítő támogatásra, ami úgy tűnik a REPowerEU hoz el először a pályázati ínségek időszaka után.

REPowerEU legkeresettebb részeit bemutató cikksorozatunk következő állomása a KKV kapacitásbővítő támogatását dolgozza fel. Ha lemaradtál volna előző cikkeinkről, akkor alább eléred őket:

Lakásfelújítási támogatás 2023-ban?! 

Napelem pályázat a REPowerEU 2023-as társadalmasításában 

REPowerEU

Az adatok azt mutatják, hogy a világ energetikai beruházásainak több mint fele már a tiszta energiára fókuszál és ennek növekedése az évek során hatalmas lendületet kapott. A KKV-k részvétele ebben a lendületben különösen figyelemre méltó lehet, hiszen képesek alkalmazkodni új technológiákhoz és az innovációs képességük kiaknázása révén új piaci területeken is megvethetik a lábukat. A cél tehát, hogy a Zöld gazdaságon belül további gyártókapacitások és szolgáltatások jöjjenek létre. Ezt felismerve az Európai Unió KKV kapacitásbővítő támogatásra is allokálna forrásokat.

Magyarországon bizonyos zöld technológiák egyelőre csak a felhasználói oldalon vannak jelen. Ugyanakkor a hazai vállalatokban megvan a potenciál megújuló technológiák gyártására, fejlesztésére. E potenciál gyakorlati kihasználását célozza a most bemutatásra kerülő program. A beruházások révén az ország egyre többvállalkozása válhat képessé olyan zöldtechnológiák előállítására, amelyek támogatják a fenntarthatóságot. Például megújuló energiák hasznosítását szolgáló berendezések gyártása és a kapcsolódó szolgáltatások (karbantartás, szerviz) nyújtása.

A támogatás kizárólag olyan berendezések, anyagok és termékek gyártására, illetve kapcsolódó szolgáltatások nyújtására biztosítható, amelyek az alábbi tevékenységeket segíti elő zöld technológiaváltással:

 • megújuló energia hasznosítása a villamos energia előállításban é shőtermelésben, energiahatékonyság növelése (gázkészülékek kivételével),
 • a villamos energia hálózat fejlesztése,
 • felhasználó oldali eszközök és szolgáltatások kiaknázása (demand side management alkalmazások),
 • maradékhő hasznosítása,
 • energiatárolás,
 • biogáz és biometán előállítása és kezelése,
 • hidrogén és származékainak előállítása és felhasználása,
 • alternatív zöld mobilitáshoz kapcsolódó tevékenységek (pl. járműgyártás, töltőberendezések gyártása),
 • illetve mindezen funkciók működtetéséhez szükséges informatikai alkalmazások telepítése.

Kiemeljük, hogy a támogatás nem a fent felsorolt tevékenységekre irányul, hanem a kivitelezésükhöz szükséges eszközök, berendezések, informatikai alkalmazások előállítására, ideértve kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

Projekt támogatásban részesíthető tevékenységek:

 • új (termelő-) eszközök, gépek beszerzése, új vagy meglévő technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása vagy bővítése, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését,
 • infrastrukturális és ingatlan beruházás (meglévő gyártókapacitás fejlesztésesetében kizárólag bővítés, átalakítás, korszerűsítés),
 • kísérleti fejlesztés,
 • kizárólag kiegészítő jelleggel megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek az üzemen belüli energiaigények fedezésére szolgál.

KKV kapacitásbővítő támogatás fontosabb részletei

A Magyar Multi Program –Zöld Nemzeti Bajnokaihoz hasonló kiírás célkitűzése, hogy legalább 35 darab vállalkozás részesüljön a Zöldtechnológia gyártására, vagy szolgáltatás nyújtására alkalmassá váló, vagy kapacitásbővítésre kiírásra kerülő felhívásban.

Lehetséges kedvezményezettek

 • 113 Korlátolt felelősségű társaság
 • 114 Részvénytársaság
 • 116 Közkereseti társaság
 • 117 Betéti társaság
 • 228 Egyéni cég

Beruházás formája

Pályázatos formában kerül meghirdetésre standard kiválasztási eljárással, vissza nem térítendő támogatással.

Az előzetes Támogatási keret 200 milliárd Ft, melynek vissza nem térítendő támogatási intenzitása maximum 50% lehet.

Lehatárolás más uniós programtól

A GINOP Plusz 1.3 és az Igazságos Átmenet Alap vállalkozásfejlesztési intézkedésben támogatásban részesülő és a HET IPAR komponens keretében megvalósuló beruházások kedvezményezettjei nem nyújthatnak be támogatási kérelmet a jelen beruházás keretében. Tehát amely cégek a GINOP_PLUSZ-1.3.1-21 „Zöld Nemzeti Bajnokok” felhíváson valósítottak meg projektet ezen a pályázaton nem indulhatnak majd előreláthatólag.

Fontos azonban kiemelni, hogy a GINOP-1.2.11-20 Magyar Multi Program IV. – „Zöld Nemzeti Bajnokok” felhíváson nyertes kedvezményezettek a társadalmasítás alapján nem lettek kizárva.

KKV kapacitásbővítő támogatása a Zöldgazdaságban az alábbi ütemezést tartalmazza

Pályázati felhívás meghirdetése: 2023 3. negyedév

Támogatási szerződések megkötése:2024 2. negyedév

Pontosabb részletek a végleges REPoweEU tervezet után várhatók, majd pedig a felhívás megjelenésekor, ami a tervezet alapján 2023 3. negyedévében várható.

2023. október 3. Frissítés:

REPowerEU források 2024-ben várhatók és utána a felhívások 

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

kkv kapacitásbővítő támogatás
Szerző:
Kozma Richárd
Közzététel:
2023 Aug 21

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új pályázati lehetőségekről.

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Hasonló bejegyzések

Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
 • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
 • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
 • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
 • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu