WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

Pályázat 2014-2020 és a  Gyulai nyaralás

Jó szokásomhoz híven ránéztem a város pályázati aktivitására, miközben családdal Gyulán töltöttük nyaralásunkat. Természetesen csak ennyit dolgoztam a nyaralás alatt, amibe a család is beleegyezett. Előzetesen már pár számot megosztottam a social media csatornáinkon. Videós „gyorselemzésért” katt ide.

Nagyvonalakban a városról és környékéről

A fürdőváros Békés vármegyében található és a járás központja. Békéscsaba után a vármegye 2. legnagyobb lakossággal rendelkező települése megközelítőleg 28 ezer lakossal.

Hozzájuk köthető többek között a hungarikum gyulai kolbász, a Várfürdő és tavaly óta az AirBus. A következő években várható a helikopterek dinamikus rendszereinek és sárkányszerkezeteinek gyártásfelfuttatása. Ezért mindenképpen figyelemreméltó a gazdaságfejlesztési jövőképe nem csak a városnak, hanem a közvetlen környezetének is.

Mi természetesen a fürdő adottságait, a város és a környező látványosságokat vettük célba. Gyermekes családoknak nagyon tudom ajánlani a fürdőt, amit legszívesebben még felnőtt fejjel is kipróbáltam volna. Szabadkígyóson a Wenckheim-kastély, ha valaki a környéken jár, mindenképp kötelező. Nagyjából 20 perc gépkocsival.

Az egész család élvezte a Gyulán töltött napokat és a sok vendégszeretet, amit kaptunk a helyiektől! Biztos vagyok benne, hogy menni fogunk még.

De nézzük, mi olvasható ki az elérhető adatokból.

pályázat

Gyula GINOP pályázatok

GINOP prioritások szempontjából, amiket figyelembe vettem, azok főképp gazdasági társaságoknak szólók voltak. Így kimaradnak az összehasonlításból a célzott támogatást megvalósító prioritások:

 • GINOP 6 prioritás az oktatás és képzés témaköre

 • GINOP 7 prioritás a turizmus témaköre

 • GINOP 8 prioritás a pénzügyi eszközök témaköre

 • GINOP 9 prioritás kamatmentes gyorskölcsön témaköre

 • GINOP 10 prioritás COVID-19 bértámogatás témaköre

Amit még tudni kell, hogy az adatok forrása a TÉRKÉPTÉR elnevezésű szolgáltatás, ahova legkésőbb a projektzárásakor kerülnek fel kötelező jelleggel az adatok. Így csak azon projekteket vettem figyelembe, amelyek záró elszámolást is beadtak, ezzel kiszűrve azokat, akik esetlegesen visszaadták a támogatást a megvalósítási helyszínen. Ez egy folyamatosan frissülő adatbázis. A jelenlegi adatokat 2023. augusztus 30-án szedtem össze.

Amiket figyelembe vettem prioritások:

 • GINOP 1 – Kis és középvállalkozások versenyképességének
  javítása
 • GINOP 2 – Kutatás, technológiai fejlesztés és
  innováció
 • GINOP 3 – Infokommunikációs fejlesztések
 • GINOP 4 – Energia
 • GINOP 5 – Foglalkoztatás

 

Prioritás Darab Támogatás eFt
GINOP 1 17 1 070 857
GINOP 2 16 1 106 366
GINOP 3 4 66 769
GINOP 4 19 138 840
GINOP 5 16 132 185
Összesen 72 2 515 019

 

Prioritás

Darab aránya Támogatás aránya
GINOP 1 24% 43%
GINOP 2 22% 44%
GINOP 3 6% 3%
GINOP 4 26% 6%
GINOP 5 22% 5%

 

Legtöbb pályázat: Energetika

Nem meglepő módon az energetikai projektek viszik darabszámban a prímet itt (is). A prioritás magas keretösszeggel és alacsony támogatási összegekkel rendelkezett, így várható volt ebből a szempontból az első hely. A prioritás alapvető célja, hogy a vállalkozói szektor versenyképességét erősítse a közvetlen energiaköltségek csökkentésével, amit nem mással mint energiahatékonysággal és a megújuló energiaforrások alkalmazásával kívánta/kívánnak növelni.

Főbb pontjai:

 • épületek és gazdasági termelési folyamatok energiaszükségletének csökkentése

 • energiaigény minél nagyobb hányadának megújuló energiaforrások alkalmazásával történő kielégítése

 • a napenergia, a biomassza, a geotermikus- és vízenergia valamint hőszivattyúk hasznosításának növelése

 • fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése

 • világítási vezérlőrendszerek energiatakarékos átalakítása

Bár nem teljesen kapcsolódik a vállalati pályázatokhoz, de lehet nem véletlen, hogy a tavaly téli időszakban az energiaválság kezdetén a város elindította: Gyula nyitva van, Gyula nyitva marad! kampányukat. A város és a benne lakók és vállalkozók mindenképp energiatudatosak. Az épületeket elnézve nem csak uniós forrásokból valósítottak meg például napelemes beruházásokat, amire ha minden igaz a lakosság a következőkben nem tud pályázni. Viszont a vállalkozások igen.

Legtöbb támogatás: Kutatás és fejlesztés

Ez meglepett! A legtöbb támogatást általában az eszközbeszerzési és telephelyfejlesztési felhívásoknál szoktak igényelni a vállalkozások az 1. prioritáson, amire a közeljövőben is lesz lehetőségük.

A 2. prioritás fő szempontjai az alábbiak:

 • K+I aktivitás növelése a tudás- és technológia-intenzív vállalkozások körében

 • Stratégiai K+I hálózatok számának növelése a K+F tevékenységet folytató vállalatok, valamint a közfinanszírozású és nonprofit kutatóhelyek között

 • az innovatív vállalkozások házon belüli, prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztése

 • a kkv-k és feltalálók innovációs szolgáltatásfelvásárlásának és szellemitulajdon-védelmi tevékenységének támogatása

Miért lepett meg az eredmény?

A kutatás-fejlesztési prioritáson 1,1 milliárd Ft támogatást nyertek el a helyi vállalkozások, ami vármegyei szinten is kiemelkedő. Ha a város megyei arányát nézzük meg a 2. prioritáson, akkor a tekintélyes 12% feletti részt kapjuk.

A megyébe beáramló Kutatás-fejlesztési támogatások 12%-át szerezték meg gyulai vállalkozások.

Le a kalappal!
A város vállalkozásai megérthették, hogy a gazdaság változik és a fejlődés fő tényezője az innováció lesz.

 

Területi összehasonlítás csak számokban

Nem kívánom hosszúra nyújtani ezért pár dolgot még megemlítek kevés szöveggel, de a számok magukért beszélnek.

 • Országos szinten a pályázati szám aránya 0,24%, a támogatási összeg aránya pedig 0,13%
 • Régiós szinten a város vállalkozásainak darabszám hozzájárulása 1,1%, míg ez a régióba érkező támogatások 0,7%-át fedi le.
 • Vármegyei szinten az  5,8%-át adta be gyulai vállalkozás. Ha a támogatást nézzük, akkor a megyébe beáramló főképp kkv-kat célzó források több mint 6%.

 

Összefoglalás pályázati szempontból

A vizsgált prioritások tekintetében a város vállalkozásai több mint 2,5 milliárd Ft támogatást szereztek a GINOP 2014-2020 fejlesztési időszakban. Engem mindenképp meglepett a Kutatás-fejlesztésre szerzett támogatások összege a városban, ez nagyon bíztató jel a város és a térség további fejlődésére.

Kívánom a gyulai vállalkozásoknak, hogy a következő fejlesztési időszakban is hasonló vagy még sikeresebbek legyenek uniós források elnyerésében és lehívásában.

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív FacebookTikTok és Instagram social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!