Uniós forrásról született feltételes megállapodás, ami kihat a pályázatokra is

Home / Blog / Hírek / Uniós forrásról született feltételes megállapodás, ami kihat a pályázatokra is

Fontos lépés született az Európai Uniós forrásokról, a pénzekhez való hozzáférés felé. Azonban politikai jóváhagyásra is szükség van még Brüsszel részéről, ami további vitákat eredményezhet.

A jogi reformcsomagról szóló feltételek tekintetében azonban már szakértői szinten megállapodtak Budapest és Brüsszel között. Ennek alapján a kohéziós támogatások kifizetése az érintett 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozóan folytatódhat. Az ehhez viszont szükséges még a biztosok és a bizottság elnökének jóváhagyása is.

Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta. A hétfői tárgyalások nagyon fontos mérföldkövet tettek le az EU és Magyarország közötti bizalomépítésben. „Magyarország, a múlt év decemberi megállapodással összhangban az év eleje óta az igazságügyi csomagot tekintette a legfőbb prioritásnak a kohéziós forrásokhoz és a helyreállítási alapokhoz való hozzájutás érdekében. Most egy nagyon fontos állomáshoz érkeztünk a jogi szakemberek, a bírói egyesületeknek, érdekvédelmi szervezeteknek többhónapos együttműködésének, munkájának köszönhetően” – hangsúlyozta.

A jogi reformcsomagot összekapcsolták a kohéziós támogatások folyósításával, de az elérhető döntés még nem jelenti a közvetlen kifizetést. A jogi reformcsomagot a brüsszeli végrehajtó és ellenőrző testületnek is jóvá kell hagynia. Európai Tanácsnak nincs hatásköre ebben a kérdésben, így a Bizottság határozhat a kohéziós kifizetésekről. Az elérhető kompromisszum még meghiúsulhat a politikai tárgyalások során, de ez fontos lépésnek számít az ügyben. Összesen 22 milliárd euróból 13 milliárd euró a politikai jóváhagyásig továbbra is felfüggesztett marad a magyar költségvetés számára. Az ügy hivatalos folyamatának pontos ütemezése még nem ismert, így továbbra sem tudni, mikor jelenhetnek meg az új pályázatok.

Uniós források elmaradása és pályázati hatása

Az uniós pénzek és pályázatok elmaradása jelentős hatást gyakorol a magyarországi vállalkozásokra, ami miatt a kormány minél gyorsabban meg szeretne egyezni az EU-val. A pályázatok jelentős forrásokat biztosítanak a hazai cégek számára, amelyek nélkül sok vállalkozás nehéz helyzetbe kerülhet és veszíthetnek versenyképességükből.

Az EU-s pályázatok a gazdasági növekedést is támogatják, amik leggyakrabban a kutatás-fejlesztést, az innovációt, a kis- és középvállalkozásokat, az infrastruktúrát és az energiahatékonyságot célozzák. Ezek az anyagi források olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyek nélkül a vállalkozások jelentős nehézségekkel szembesülnek. A pályázatok elmaradása pedig azt is jelenti, hogy a hazai vállalkozásoknak maguknak kell biztosítaniuk a szükséges forrásokat, ami nehéz feladat lehet. Jellemzően tőkehiányosak a magyar vállalkozások, így különösen nehéz számukra a mostani gazdasági helyzetben.

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Hasonló bejegyzések

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
  • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
  • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
  • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
  • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu