WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

 

EU pályázatírás 3 buktatója

Támogatási jogcímek, konstrukciók, határidők?

3 dolog az EU pályázatírás során, amit odafigyeléssel és tervezéssel elkerülhetünk, hogy ne bukjunk milliókat!

Olvasási idő: 5 perc

Csapjunk is bele!

 

 

1. Rosszul Megválasztott Pályázati konstrukciók

Az első és egyik legfontosabb lépés az EU pályázatírásban az, hogy megfelelő pályázati programot válasszunk ki. Gyakran előfordul, hogy azon cégek akik maguk szeretnék megírni a pályázatot rosszul döntenek ezen a ponton és olyan programhoz pályáznak, amely nem illeszkedik projektjük jellegéhez vagy esetleg nem rendelkeznek rajta megfelelő pontszámmal.

Az látszik, hogy az eu-s források nagytételben fognak valószínűleg megérkezni, ha megegyezik a magyar kormány és az Európai Bizottság. Ez azt is fogja jelenteni, hogy több felhívás egyszerre fog megjelenni. Nem lenne példa nélküli, hogy több hasonló pályázat indulna közel azonos célokkal más összegű és típusú támogatási konstrukcióval. Egy olyan környezetben is megvalósult már ilyen, amikor nem volt felhívás pangás. Ha pedig több felhívást fognak egyszerre kiadni, akkor elkerülhetetlen lesz az átfedés pályázatok között.

A mostani dömpingnél érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen ő jobban átlátja, milyen pályázatok jelentek meg és milyen esélyekkel száll be a versenybe projektünk. Nagyobb verseny várható, mint eddig valaha.

 

 

2. EU pályázatírás határidői

Az EU pályázatírásnál, ahogy szinte minden projekt szintű pályázatnál kétségtelenül fontos a határidő betartása.

De tudjuk mi a pontos határidő?

Minden pályázatnál van egy időpont, amikor kinyitják a lehetőséget és van egy határidő, ami után már nem lehet beadni projekteket. Adja magát, hogy addig kell beadnunk a projektet elbírálásra, amíg még be lehet vagyis addig amíg felhívás szerint le nem zárják a lehetőséget.

Nem is tévedhetnénk nagyobbat!

Azoknál, amik tömeg,- és sikerpályázatnak számítanak, azoknál jobb, ha határidőt saját magunknak a beadás kezdetére időzítjük. Számtalan olyan felhívás volt, ami már a nyitást követő harmadik napon már lezárásra került forráshiány miatt. Nem kell messzire menni időben olyan konstrukcióért, amit már aznap a nyitást követő pár órán belül lezártak a támogatások túligénylése miatt!

Az EU pályázatok beadási határideje így figyelmet igényel és a pályázóknak időzítésüknek megfelelően kell elkészíteniük és beadniuk a pályázatot. Sokan későn kezdik el a pályázatírást vagy nem számolnak a váratlan körülményekkel, amelyek késleltethetik a beadást. Egy hatékony pályázatíró segíthet az időzítés megfelelő tervezésében.

 

EU pályázatírás

3. Támogatási jogcímek részletszabályai

Regionális beruházási támogatás, De minimis támogatás, kis- és középvállalkozás részére tanácsadáshoz nyújtott támogatás?

Ha ezekről már hallottál akkor többet tudsz mint a pályázók 99%-a. Esetleg még tudod is ezen támogatások számítási szabályait vagy hogy mennyit lehet felhasználni? Akkor valószínűleg az EU pályázatírást magad végzed és csak kíváncsiságból keveredtél ide.

A támogatásokat mindig valamilyen támogatási jogcím mentén biztosítják, amik legtöbb esetben korlátozva vannak, hogy egy vállalkozás mennyit használhat fel adott időtartam alatt. Sokan nem tudják, hogy nem csak az EU pályázatírás során merülhetnek fel támogatási jogcímek, amiket figyelembe kell venni a projekt beadás során.

A legnagyobb fejtörést a de minimis vagy másik megnevezésén a csekély összegű támogatási jogcím okozhatja az EU pályázatírás során.

de minimis támogatás az európai szabályozás alapján olyan állami támogatás, amelyet az uniós országoknak nem kell bejelenteniük a Bizottság felé. Azért nem kell bejelenteni, mert ilyen támogatást csekély összegben és egy hároméves időszakra maximalizálták. Ez 200 000 euró vállalkozásonként, viszont egybeszámítva az egy és ugyanazon vállalkozásaink tekintetében. Itt egy partner- és kapcsoltvállalkozás vizsgálatot kell tartanunk, hogy miként kell számolni a jogcím keretében kapott támogatásunkat.

Eddig tehát van árfolyamtól függően összesen nagyjából 72-76 millió Ft-ja a vállalkozásnak, hogy csekély összegű támogatást kapjon 3 évre.

Na de mik lehetnek csekély összegű támogatások?

    • Pályázatok esetében rendre megjelenik. A támogatási szerződés vagy okirat minden esetben tartalmazza annak tartalmát

    • Támogatott hitelek. Támogatott hitelek esetén is megjelenhet ilyen típusú támogatás. A hitelszerződés szintén tartalmazza annak de minimis jogcím tartalmát

    • Települési önkormányzatoktól kapott munkahely teremtési/megtartási támogatások. Sokan elfelejtik, hogy ezek a támogatások is idetartozhatnak!

Minden esetben nézzük meg hitel- és támogatási szerződéseinket, mert kötelező feltüntetni a csekély összegű támogatástartalmat és ezt vezessük a folyó pénzügyi évre és az azt megelőző két évre visszamenőlegesen!

Jelenlegi de minimis keretek 2023. december 31-ig maradnak hatályban, utána lehetséges, hogy megemelik a felsőhatárt és változtatnak a rendeleten. Ezt 2007-ben már egyszer megtették, amikor 100 ezer euróról megduplázták a felsőhatárt. A jelenlegi uniós inflációs adatok alapján van rá esély, hogy most is emelni fognak, de duplázás nem várható.

 

 

Összességében az EU pályázatírás során ez volt 3 buktató, amit mindenképp érdemes figyelemmel kísérni és alaposabb vizsgálat alá vonni. Az EU pályázatok sok esetben különböznek az állami/önkormányzati pályázatoktól ugyanis más rendeleti jogok és kötelezettségek tartozhatnak a felhívásokhoz.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban akkor érdemes pályázatírással foglalkozó céget megbíznunk, hogy ne ezért bukjunk el milliós támogatásokat.

 

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Ne felejtsd el! Cégünk aktív FacebookTikTok és Instagram social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!