Alkalmazkodás változó piaci környezetben 5 pontban

Home / Blog / Blog / Alkalmazkodás változó piaci környezetben 5 pontban

Az alkalmazkodás kulcsfontosságú ahhoz, hogy egy vállalkozás versenyképes maradjon és fejlődhessen a gyorsan változó világunkban. Ebben a blogposztban megnézzük, hogyan lehet kialakítani egy olyan gondolkodásmódot, amely lehetővé teszi a rugalmas, „simuló” hozzáállást. Bemutatunk néhány hatékony eszközt, amelyek segíthetnek ebben a folyamatban.

Alkalmazkodás, mint WiseSet

Az üzleti világban a rugalmasság az egyik legfontosabb képesség, aminek alapja az alkalmazkodás. Ezt a képességet leginkább akkor használjuk, amikor különböző környezeti és piaci változásokkal szembesülünk. A pályázat előkészítés során nem meglepő, hogy változás áll be. A projektek tervezésénél és megvalósításánál egyaránt több szereplővel kell együttműködni, ezért nagyobb az esély a változó körülményekre. Nem is beszélve arról, hogy maga a projektcélok is változnak a tervezési folyamatban. A célok megváltoztatására azonban a megvalósítás időszakában már nincs lehetőségünk.

Nézzük tehát azokat a tulajdonságokat, amik felvérteznek bennünket akkor, amikor sokan megdermednek a változásoktól.

Felismerés és elfogadás a pályázatoknál

Ami minden alkalmazkodásnak az alapja, hogy felismerjük a megváltozott körülményeket és azt el is fogadjuk annak valós értékében. Az elfogadás azért fontos, mert ha negligáljuk akkor esélyünk sincs, ha pedig alulértékeljük, akkor az esélyeinket csökkentjük a változás véghezvitelére.

Az első lépés tehát az, hogy elfogadjuk a változást és ne ellenkezzünk vele. Ez a tudatosság segít megkönnyíteni a dolgunkat.

Pályázatkezelésben: Első lépésként fontos felismerni, hogy a pályázati folyamatok gyakran változnak és az előző tapasztalatok nem mindig alkalmazhatók a jelenlegi helyzetünkben. Ne csípőből reagáljunk!

WiseSet: Rendszeres önértékelés és a pályázati teljesítmény értékelése. Figyelj a pályázati eredményekre és mérd fel, hol van szükségfejlődésre.

MindSet a mindennapokhoz: Önismeret fejlesztése, hogy felismerd az erősségeidet és gyengeségeidet.

Tanulás és fejlődés a pályázatírásban

A folyamatos tanulás és fejlődés kulcsfontosságú az alkalmazkodás szempontjából. Mindig van lehetőség tanulni újkészségeket. Az információhoz való hozzáférés és az önképzés eszközeinek felkutatása segíti a fejlődést.

Pályázatírásban: Kövesd figyelemmel a pályázati trendeket és változásokat a finanszírozók elvárásainak megfelelően. Vegyél részt olyan képzéseken és tréningeken, amelyek segítenek fejleszteni a pályázatíró készségeidet.

WiseSet: Keress pályázatokhoz kapcsolódó online kurzusokat. Pl.: szövegírási, pénzügyi és projektmenedzsment kurzusok.

MindSet a mindennapokhoz: Könyvek és podcast-ok, amelyek inspiráló történeteket és új ötletekkel szolgálnak.

Kommunikáció és együttműködés

Hatékony kommunikáció és az emberekkel való együttműködés nélkülözhetetlen minden területen. Találd meg a saját kommunikációs stílusod, amely lehetővé teszi az információk hatékony megosztását és az együttműködést.

Pályázatkezelésben: A pályázatok előkészítése és megvalósítása gyakran több ember összefogását igényli, különösen nagyobb projektek esetén. Kérdések! Ez a hatékony kommunikáció lényege, amelyre szükség van a csapat többi tagja között.

WiseSet: Projektmenedzsment eszközök segíthetik a gyors és átlátható kommunikációt. Például: az Asana vagy a ClickUp.

MindSet a mindennapokhoz: Kommunikációs tréningek, hogy fejleszd a konfliktuskezelési képességeidet.

Adaptáció és innováció

Az alkalmazkodás nem csak a változókörülményekhez való alkalmazkodást jelenti, hanem az innovatív gondolkodás képességét is. Hagyj helyet az új ötleteknek és megközelítéseknek. Próbálj ki új dolgokat, teszteld a rendszert és figyeld a hatást!

Pályázatírásban: Vállalati pályázatoknál az innováció kulcsfontosságú lehet az előny megszerzéséhez. Fontos az újítások bevezetése a pályázati projektekbe, például a fenntarthatóság vagy a technológiai fejlesztések terén.

WiseSet: Piacikutatás és elemzés, hogy felismerd az új trendeket.

MindSet a mindennapokhoz: Kreativitásfejlesztése brainstorming és design thinking módszerek alkalmazásával.

Hálózatépítés

Egy erős szakmai vagy személyes hálózat segíthet abban, hogy kapcsolatban légy olyan emberekkel, akik segítenek a kihívások kezelésében és az igazodásban. Kinek ne jönne jól külső támogatás a nehéz időkben?

Pályázatkezelésben: A pályázatíróknak hasznos lehet egy erős szakmai hálózatot kialakítani, ahol megoszthatják tapasztalataikat és tanácsokat kaphatnak. Ilyen lehetőségek általában beszállítói oldalon jelentkeznek.

WiseSet: Pályázati konferenciák és rendezvények látogatása, valamint online közösségek és fórumokon valórészvétel. Mentorálás igénybevétele.

MindSet a mindennapokhoz: Coaching, hogy tanulj mások tapasztalataiból.

Igénybe veszem a pályázatírást! Miért van WiseSet-re szükségem?

Ha egy jó pályázatíróval dolgozol együtt, akkor nagy valószínűséggel ezen tulajdonságokkal rendelkeznek a tanácsadóik.

De felismerted, hogy jó helyen vagy?

Az, hogy a pályázatot megnyeritek természetesen fontos része az együttműködésnek. Egy-egy beadás közben gondoltál már arra, hogy ez milyen körülményes? Pedig a pályázatok elkészítése nem körülményes, ha a megfelelő helyen vagyunk és ott rendszerben gondolkoznak.

Továbbá gondolkodásmódunk változtatása nemcsak egy területre korlátozódik. Másképp fogjuk látni a világot és minden területen kiváltja hatását. Ezek a technikák nem csak a pályázatok előkészítésben segíthetnek, hanem vállalatod bármelyik szegmensében.

Ne félj változtatni!

Próbálj ki új technikákat!

Ha jó irányba változnak a dolgaid, akkor tartsd meg.

Ha nem, akkor személyre kell szabnod vagy egyszerűen el kell engedni.

Lesz olyan, ami illeni fog hozzád!

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

alkalmazkodás
Szerző:
Kozma Richárd
Közzététel:
2023 Nov 06

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új pályázati lehetőségekről.

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Hasonló bejegyzések

Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

Hírek

GINOP Plusz-2.1.3-24 – KKV-k innovációs képességének támogatása. Megjelent a tervezet, ami segítheti cégének technológia fejlesztését.

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
  • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
  • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
  • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
  • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu