WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

Alkalmazkodás változó piaci környezetben 5 pontban

Az alkalmazkodás kulcsfontosságú ahhoz, hogy egy vállalkozás versenyképes maradjon és fejlődhessen a gyorsan változó világunkban. Ebben a blogposztban megnézzük, hogyan lehet kialakítani egy olyan gondolkodásmódot, amely lehetővé teszi a rugalmas, „simuló” hozzáállást. Bemutatunk néhány hatékony eszközt, amelyek segíthetnek ebben a folyamatban.

Olvasási idő: 5 perc

alkalmazkodás

Alkalmazkodás, mint WiseSet

Az üzleti világban a rugalmasság az egyik legfontosabb képesség, aminek alapja az alkalmazkodás. Ezt a képességet leginkább akkor használjuk, amikor különböző környezeti és piaci változásokkal szembesülünk. A pályázat előkészítés során nem meglepő, hogy változás áll be. A projektek tervezésénél és megvalósításánál egyaránt több szereplővel kell együttműködni, ezért nagyobb az esély a változó körülményekre. Nem is beszélve arról, hogy maga a projektcélok is változnak a tervezési folyamatban. A célok megváltoztatására azonban a megvalósítás időszakában már nincs lehetőségünk.

Nézzük tehát azokat a tulajdonságokat, amik felvérteznek bennünket akkor, amikor sokan megdermednek a változásoktól.

Felismerés és elfogadás

Ami minden alkalmazkodásnak az alapja, hogy felismerjük a megváltozott körülményeket és azt el is fogadjuk annak valós értékében. Az elfogadás azért fontos, mert ha negligáljuk akkor esélyünk sincs, ha pedig alulértékeljük, akkor az esélyeinket csökkentjük a változás véghezvitelére.

Az első lépés tehát az, hogy elfogadjuk a változást és ne ellenkezzünk vele. Ez a tudatosság segít megkönnyíteni a dolgunkat.

Pályázatkezelésben: Első lépésként fontos felismerni, hogy a pályázati folyamatok gyakran változnak és az előző tapasztalatok nem mindig alkalmazhatók a jelenlegi helyzetünkben. Ne csípőből reagáljunk!

WiseSet: Rendszeres önértékelés és a pályázati teljesítmény értékelése. Figyelj a pályázati eredményekre és mérd fel, hol van szükség fejlődésre.

MindSet a mindennapokhoz: Önismeret fejlesztése, hogy felismerd az erősségeidet és gyengeségeidet.

Tanulás és fejlődés

A folyamatos tanulás és fejlődés kulcsfontosságú az alkalmazkodás szempontjából. Mindig van lehetőség tanulni új készségeket. Az információhoz való hozzáférés és az önképzés eszközeinek felkutatása segíti a fejlődést.

Pályázatírásban: Kövesd figyelemmel a pályázati trendeket és változásokat a finanszírozók elvárásainak megfelelően. Vegyél részt olyan képzéseken és tréningeken, amelyek segítenek fejleszteni a pályázatíró készségeidet.

WiseSet: Keress pályázatokhoz kapcsolódó online kurzusokat. Pl.: szövegírási, pénzügyi és projektmenedzsment kurzusok.

MindSet a mindennapokhoz: Könyvek és podcast-ok, amelyek inspiráló történeteket és új ötletekkel szolgálnak.

Kommunikáció és együttműködés

Hatékony kommunikáció és az emberekkel való együttműködés nélkülözhetetlen minden területen. Találd meg a saját kommunikációs stílusod, amely lehetővé teszi az információk hatékony megosztását és az együttműködést.

Pályázatkezelésben: A pályázatok előkészítése és megvalósítása gyakran több ember összefogását igényli, különösen nagyobb projektek esetén. Kérdések! Ez a hatékony kommunikáció lényege, amelyre szükség van a csapat többi tagja között.

WiseSet: Projektmenedzsment eszközök segíthetik a gyors és átlátható kommunikációt. Például: az Asana vagy a ClickUp.

MindSet a mindennapokhoz: Kommunikációs tréningek, hogy fejleszd a konfliktuskezelési képességeidet.

Adaptáció és innováció

Az alkalmazkodás nem csak a változó körülményekhez való alkalmazkodást jelenti, hanem az innovatív gondolkodás képességét is. Hagyj helyet az új ötleteknek és megközelítéseknek. Próbálj ki új dolgokat, teszteld a rendszert és figyeld a hatást!

Pályázatírásban: Vállalati pályázatoknál az innováció kulcsfontosságú lehet az előny megszerzéséhez. Fontos az újítások bevezetése a pályázati projektekbe, például a fenntarthatóság vagy a technológiai fejlesztések terén.

WiseSet: Piacikutatás és elemzés, hogy felismerd az új trendeket.

MindSet a mindennapokhoz: Kreativitás fejlesztése brainstorming és design thinking módszerek alkalmazásával.

Hálózatépítés

Egy erős szakmai vagy személyes hálózat segíthet abban, hogy kapcsolatban légy olyan emberekkel, akik segítenek a kihívások kezelésében és az igazodásban. Kinek ne jönne jól külső támogatás a nehéz időkben?

Pályázatíkezelésben: A pályázatíróknak hasznos lehet egy erős szakmai hálózatot kialakítani, ahol megoszthatják tapasztalataikat és tanácsokat kaphatnak. Ilyen lehetőségek általában beszállítói oldalon jelentkeznek.

WiseSet: Pályázati konferenciák és rendezvények látogatása, valamint online közösségek és fórumokon való részvétel. Mentorálás igénybevétele.

MindSet a mindennapokhoz: Coaching, hogy tanulj mások tapasztalataiból.

Igénybe veszem a pályázatírást! Miért van WiseSet-re szükségem?

Ha egy jó pályázatíróval dolgozol együtt, akkor nagy valószínűséggel ezen tulajdonságokkal rendelkeznek a tanácsadóik.

De felismerted, hogy jó helyen vagy?

Az, hogy a pályázatot megnyeritek természetesen fontos része az együttműködésnek. Egy-egy beadás közben gondoltál már arra, hogy ez milyen körülményes? Pedig a pályázatok elkészítése nem körülményes, ha a megfelelő helyen vagyunk és ott rendszerben gondolkoznak.

Továbbá gondolkodásmódunk változtatása nem csak egy területre korlátozódik. Másképp fogjuk látni a világot és minden területen kiváltja hatását. Ezek a technikák nem csak a pályázatok előkészítésben segíthetnek, hanem vállalatod bármelyik szegmensében.

Ne félj változtatni!

Próbálj ki új technikákat!

Ha jó irányba változnak a dolgaid, akkor tartsd meg.

Ha nem, akkor személyre kell szabnod vagy egyszerűen el kell engedni.

Lesz olyan, ami illeni fog hozzád!

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Ne felejtsd el! Cégünk aktív FacebookTikTok és Instagram social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!