WiseSense

E-mail: office@wisesense.hu
Telefon: +36 70 675 9216

linkdin instagram facebooktiktok

Pályázatírás hatékonyan, Projektmenedzsment bölcsen!

 

6 + 1 pont a pályázatírás menetében!

 

Bemutatjuk Neked a hatékony pályázatírás menetét és rávilágítunk a hibákra, amelyeket gyakran elkövetnek azok, akik egyedül vágnak neki egy komplex uniós pályázat összekészítésébe.

Ha Te is vállalkozásfejlesztésre, új gyártó eszközök beszerzésére, telephelyfejlesztésre vagy éppen kutatás-fejlesztési projektek megvalósítását tervezed és fontos számodra az uniós források és támogatások elnyerése, akkor most jó helyen jársz!

Olvasási idő: 5 perc

 

1. Beruházási Igény és Cél meghatározása

Az első és legfontosabb lépés a pályázatírásban az, hogy tisztázzuk vagy már jóval a pályázat megjelenése előtt vállalkozásunk fejlődéséhez szükséges beruházási igényeket, célokat. Legyen az vállalkozásfejlesztés, beruházás munkagépekbe, vagy akár egy nagyobb projekt megvalósítása – a célok és az igény definiálása meghatározza a pályázat tartalmát és a választott uniós forrásokat, nem utolsó sorban pedig a pályázatírással töltött időnk mennyiségét.

Ha ez a lépés hiányzik az tapasztaljuk, hogy a pályázó ügyfél nem tudja konkrétan megfogalmazni céljait útmutatás nélkül, így az egész pályázat egy átláthatatlan, terjengős mindenre is lövünk típusú dokumentumcsomaggá válik és elvész a részletek hiányában.

2. Alapos Kutatás Uniós Forrásokról és Támogatásokról

A második lépésben meg kell ismernünk az elérhető uniós forrásokat és támogatásokat. Keresd meg azokat a programokat, amelyek a vállalkozásod céljaihoz leginkább illeszkednek. Alaposan tanulmányozd a felhívások elvárásait és feltételeit. Az ördög mindig a részletekben rejlik tartja a közmondás, na ez a pályázati felhívásoknál nem teljesen igaz. Az ördög a pályázati felhívások esetében sokszor a le nem írt szavakban rejtőzködik, amit csak utánajárással tudhatunk meg.

Leggyakoribb hiba az ügyfeleknél, akik elolvasnak egy terjedelmes pályázati felhívást, hogy rosszul értelmezik a leírtakat. Ez nem szövegértelmezési készségeit vitatja a cégvezetőknek, osztályvezetőknek, inkább „csak” torzítják a leírást úgy, hogy projektjük vagy a vállalkozás megfeleljen a leírásoknak. Ilyenkor érdemes egy kívülálló szemével olvasnunk és látnunk a felhívás összefüggéseit.

3. A Projektterv Költségvetése

A sikeres pályázatírás kulcsfontosságú eleme szintén a jól kidolgozott projektterv és költségvetés. Az alaposan kidolgozott tervezet segítségével pontosan bemutathatod, hogy milyen módon kívánod felhasználni a pályázati forrásokat és miért éppen Te vagy a legalkalmasabb a támogatás elnyerésére. Költségvetést pedig mindig reális piaci adatokkal kell feltölteni, ha nem szeretnénk kellemetlen kérdésekre válaszolni, ami veszélyezteti pályázatunkat.

Gyakori hiba, hogy az emberek nem eléggé részletezik a terveiket. Ez legtöbbször visszavezethető az első pont hiányosságára, vagyis céltalanul akarunk fejleszteni. A költségvetési arányok meghatározásánál pedig pontosan tudnunk kell, hogy mi tartozik egyes kategóriákba. Ebben részben segít a felhívás részletes leírása, de mint említettem az ördög nem ott rejtőzik. Ez az a pont, ahol először kerül előtérbe a tapasztalat fontossága és a pályázati felhívások feldolgozási metódusa.

4. Az Ötletes és Részletes Pályázatírás Művészete

A negyedik lépésben megérkezünk a tényleges írási fázisához. Ezen a ponton kiemelten fontos az ötletesség és a részletesség. Kreatív és figyelemfelkeltő módon kell bemutatni a projektet, kutatást vagy az üzleti tervet, ugyanakkor precíznek és pontosnak kell lenni az adatok és a tervezett költségek bemutatásában. Az írás maga az, ahol a legtöbb hiba elkövetésre kerül és egy pályázatírónak a legtöbb feladata van.

Az emberek gyakran nem ügyelnek az érthetőségre, a megfelelő formázásra és a következetességre. A következetlenség, rossz fogalmazás vagy „tiltott” szavak használata megannyi kérdést fog generálni a hiánypótlásban és tisztázó kérdésekben, ahol magyaráznunk kell a következetességünket. Sok munkaórát és stresszt generálva magunknak és a végén még az is lehet, hogy a Bizottság nem érezte meggyőzőnek érveinket, ami pedig a pályázat elutasításához vezet.

5. Ellenőrzés, Ellenőrzés és Újra Ellenőrzés

Az ötödik pontban hangsúlyozzuk a pályázatok alapos ellenőrzésének fontosságát. Evidens, tudja mindenki mennyire fontos az ellenőrzés. De vajon kik azok, akik átadják egy olyan személynek a teljes anyagot, aki még egyszer nem látta, hogy ellenőrizze? Ha valamibe beleássuk magunkat, akkor sokszor elvakít minket a sok információ és olyan hibákat vétünk, amiket később észre sem veszünk, mert önbizalmunk és a magunkba vetett hit azt mondatja velünk: „A mi munkánk igényes lett és úgy jó ahogy van.”

Egy projekten kívüli személy, aki jártas a pályázatok világában azonnal jó és hasznos kérdéseket tud feltenni, amivel pályázatunk következetessége erősíthető. Az elkészült pályázatot többször olvasd át és győződj meg arról, hogy semmilyen hiba vagy hiányosság nincs benne. Majd akkor jársz el a legkörültekintőbben, ha azt átadod olyan személynek, aki még soha nem látta. Az értékelők szigorúak, és még a legkisebb hiba is kizárhatja a pályázatot a támogatások közül.

6. Időben Beadandó: Ne Késs!

A legjobb pályázat sem ér semmit, ha beküldésre sem kerül. Az időzítés mindig kritikus szempont a pályázatok világában. Ki ne halott volna olyan hatásvadász de a valóságot is tartalmazó híreket, hogy „2 nap alatt elfogyott a magyar vállalkozások kedvenc fejlesztéséire szánt támogatási keret”? A határidő sok esetben egy mozgó időpont, amit a támogatási keret kihasználtságához igazítanak, így mindig érdemes tudnunk hogyan is áll. Pályázatoknál a legtöbb pályázatíró a beadás kezdeti időpontjához időzít, mert sosem lehet tudni mit hoz a holnap. Az utolsó pillanatban beadott pályázatok számos hibát tartalmazhatnak, mivel nincs elegendő idő a körültekintő átolvasásra és javításra.

Fontos, hogy adott határidőre benyújtsuk a pályázatot és folyamatosan tájékozódjunk a döntéshozatal folyamatáról, további feladataink időpontjáról. Ne vesszen kárba a pályázatírás.

pályázatírás

+1 Szakértői Segítség a Sikerért!

A +1 pontban rávilágítunk arra, hogy a pályázatírásban a profi segítség igénybevétele a legjobb taktika a siker eléréséhez. Ha szeretnéd kizárni a hibázási lehetőségeket és maximálisan kihasználni a pályázati lehetőségeket, akkor érdemes pályázatírót igénybe venni. A sikeres pályázatírás nem egy egyszerű folyamat, hanem egy kritikus lépés az uniós forrásokból megvalósuló céljaid felé.

Cégünk tapasztalt és hozzáértő szakemberekkel áll rendelkezésre, akik pontosan ismerik a pályázatok világát és segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb támogatási lehetőségeket. Hidd el, a hibák minimalizálásában és a sikeres pályázatban kulcsszerepet játszik a szakértői segítség!

 

Bízunk benne, hogy blogposztunk segített abban, hogy átlátható és eredményes pályázatot készíts, amely tovább növeli az esélyeidet uniós támogatások elnyeréséhez.

 

Ha bármilyen kérdésed van vagy segítségre van szükséged,
ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

 

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív Facebook, Instagram és TikTok social media csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Csatlakozz hozzánk és lépj be a sikeres pályázók közösségébe!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le pályázati lehetőségekről és értékes tartalmakról!
Pályázatképes céged van?

Ingyenes minősítés
10 felhívás
10 év tapasztalat!