Pályázatírás során kerüld el a 6 leggyakoribb hibát

Home / Blog / Blog / Pályázatírás során kerüld el a 6 leggyakoribb hibát

Megmutatjuk a 6 leggyakoribb hibát, amibe biztos nem szeretnél belecsúszni pályázatírás során!

Az üzleti világban az egyik legizgalmasabb lehetőség az uniós pályázatokhoz való hozzáférés. Azonban sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a pályázatírásra és ezzel csökkentik esélyüket a támogatások és uniós források elnyerésére.

De ne aggódj! Itt vagyunk, hogy segítsünk! Ha magad állítanád össze pályázatodat akkor próbáld elkerülni a felsorolt 6 gyakori hibát a javasolt kivédési tippekkel.

Amennyiben rábíznád olyanra, aki a pályázatokkal kel és fekszik, akkor ajánljuk pályázatírási szolgáltatásunkat, amivel könnyedén kiküszöbölheted az alábbi buktatókat.

Mutatjuk a 6 leggyakoribb hibát.

1. Hiányos tervezés pályázatírás során

Súlyossági szint: Magas

Az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb, amit a pályázatírás során elkövethetünk. A pályázat összeállítása előtt alaposan át kell gondolni a projektet, az elképzeléseket és a célokat. A hiányos tervezés hosszú távú következményekkel járhat, és nem mutatja meg a projekt valós értékét és potenciálját. A tervezési fázisban figyeljünk arra, hogy minden részletre kiterjedően és átgondoltan dolgozzunk ki egyrészletes tervet. Aki előre gondolkozik annak a pályázatírás folyamata könnyebb, mert a legnépszerűbb pályázatokra való felkészülési időnk 1-1,5 hónap. Ez az idő pedig egy komplex projekt előkészítésére/tervezésére legtöbbször csak kompromisszumokkal valósítható meg.

Kivédési tipp: Készíts előre részletes és jól kidolgozott projekttervet, amely tartalmazza a célokat, az indoklást és a stratégiát. Használj konkrét adatokat és számokat. Aki rendelkezik már saját, folyamatosan frissített beruházási igénylistával az idő tekintetében előnnyel indul.

2. Helytelen pályázati dokumentáció

Súlyossági szint: Közepes

Uniós pályázatokhoz számos dokumentáció szükséges, például az adóigazolások, ajánlatok, tervdokumentáció, vállalkozásfejlesztési stratégia stb. Sok cégtulajdonos elfelejti, hogy ezeket a dokumentumokat pontosan, teljesen és olyan formában csatolja a pályázathoz, amiben szükséges. Ez közepes súlyossági szintű, mert legtöbb esetben van lehetőség hiánypótlásra ezen dokumentumoknál. Ha legelső alkalommal nem adunk be dokumentációt, akkor lehetőségeink csökkennek a helyes benyújtásra.

Kivédési tipp: Ellenőrizd gondosan az összes szükséges dokumentumot és győződj meg róla, hogy minden követelménynek megfelel. Fussuk át többször őket, ne sajnáljuk rá az időt. Ne feltételezzük azért, mert egy megbízhatópartnerünk szolgáltatta számunkra a dokumentumot, az automatikusan megfelel a pályázati kiírásban foglaltaknak.

3. Nem megfelelő pályázati projekt költségvetés

Súlyossági szint: Kritikus

A hiányos vagy pontatlan költségvetés veszélyezteti a legnagyobb mértékben a pályázatsikerét. A bíráló minden esetben ellenőrzi, hogy a pályázó jól kiszámolta-e a projekt költségeit, arányait és a támogatási összeget megfelelően használja fel a kiírásnak megfelelően. Hiányos költségvetés esetén amennyiben nem kerültek megfogalmazásra a projekt részletes bemutatásánál a hiányzó tételek még nem kritikus hiba, de mindenképp a későbbiekben fejfájást okozhatnak a kimaradó tételek. A pontatlan költségvetés viszont azonnali kizárást von maga után.

Kivédési tipp: Az árak, a költségek és a költségvetés minden részletét pontosan tüntesd fel. Érdemes saját táblázatban dolgoznod, még akkor is, ha az elektronikus pályázói felület ellenőrzi a költségvetést. Könnyebb lesz megtalálnod mi az, ami nem stimmel. Alaposan vizsgáld meg a projekthez kapcsolódó költségeket, arányokat és ezáltal reális költségvetést tudsz adni.

4. Elmulasztott határidők

Súlyossági szint: Kritikus

Az elmúlt határidők elmulasztása súlyos következményekkel jár a pályázat értékelése során. Az uniós pályázatoknál rendkívül fontosak a határidők betartása. A késlekedés semmiképp nem megengedett, az a lehetőségek elvesztéséhez vezetnek. Ez alól egy kivétel van, mégpedig a Tisztázó kérdés határidejének elmulasztása. Ha ott nem kerül megválaszolásra a kérdés, akkor a projekt bírálata anélkül fog megtörténni. Válaszoljunk minden kérdésre időben!

Kivédési tipp: Pályázat beadáshoz készítsen részletes ütemtervet, amely tartalmazza az összes partner vállalt határidejét és igazítsa azokat a beadási határidőhöz. Pályázat beadása után pedig érdemes mindennap belépni apályázói felületre, hogy ne maradjunk le az értesítésekről.

5. Nem megfelelő nyelvezet és fogalmazás

Súlyossági szint: Alacsony

Bármilyen kis szó is könnyen sülhet el rosszul a részletes bemutatásban. A pályázatnak tartalmaznia kell egy gazdasági indoklást, amely bemutatja, hogyan fog a projekt hozzájárulni a vállalkozás fejlődéséhez a meghatározott célok mentén. Elutasítást valószínűleg nem fog vonni maga után, ha nem odaillő szavakat, mondatokat írunk, de plusz kérdéseket generálunk magunknak a hiánypótlás során, ahol ismételten hibázhatunk.

Kivédési tipp: Fordítsunk figyelmet a nyelvezetre és a stílusra. Használjunk érthető, közérthetőnyelvet és ügyeljünk arra, hogy az olvasókönnyen áttekintse a pályázatot. Határozzunk meg olyan szavakat, amelyeket a kiíró elvárhat. Fontos, hogy a szakmai jellegű kifejezéseket is egyszerűen magyarázzuk el.

6. Általánosságokba burkolózás

Súlyossági szint: Közepes

Az általános megfogalmazás egy gyakori hozzáállás, amelyet kerülni érdemes főleg kutatás-fejlesztési projektek esetén. Ha a pályázat túlságosan általános vagy nem eléggé konkrét, nem tudja hatékonyan bemutatni a projektet és a valós szükségleteket. A bírálóknak látniuk kell, hogy a pályázat hogyan kapcsolódik a fejlesztés céljaihoz, és hogyan hoz létre hozzáadott értéket.

Kivédési tipp: A pályázatnak egyértelműen megkell határoznia, hogy mi érhető el a projekt során és milyen konkrét eredmények várhatók. Ötleteljünk és készítsünk várható eredménylistát, amit rangsorolhatunk is várhatóhasznosságuk alapján.

Érdemes magadnak készíteni, hogy a hibákat elkerüld?

Ahogy láthatod, a pályázatírás során könnyű hibákat elkövetni, amik befolyásolják a támogatási kérelem sikerét. Mint szinte minden szolgáltatást, amelyeket cégeknek nyújtanak kiválthatjuk belső erőforrással.

A kérdés csupán az, hogy időnket és erőforrásainkat (amelyeknek szintén van költsége) egy olyan tevékenységre akarjuk fordítani, ahol nem rendelkezünk kellő tapasztalattal?

Fontos kérdés ez akár a sikerünket negatívan befolyásoló tényező is lehet.

Azonban ne ess kétségbe, ha kiszerveznéd a pályázatírást!

Pályázatírási szolgáltatásunkkal segítünk elkerülni a fent leírt leggyakoribb buktatókat és még annál többet is. Ne vesztegesd az idődet és energiádat olyan dolgokra, amikben nem vagy jártas! Engedd meg, hogy profik gondoskodjanak rólad, hogy pályázatod kiemelkedjen a többi közül és megfeleljen minden szempontnak.

Ha kíváncsi vagy a pályázatírás menetére és arra, hogy milyen pályázói gondolkodásmódra van szükséged a siker érdekében, akkor olvasd el erről szóló blogcikkeinket is!

Ha bármilyen kérdésed van vedd igénybe ingyenes konzultációnkat!

Ne felejtsd el, hogy cégünk aktív social média csatornákkal rendelkezik, ahol további hasznos tippeket és ötleteket találsz.

Hasonló bejegyzések

grafikai

Legyen sikeres támogatási kérelmed

Átlagosan a pályázatot benyújtók mindössze 30%-a kap támogatást. Ha megbízol minket projekted előkészítésével és menedzsmentjével, az alábbi előnyöket élvezheted:
nyíl
  • Lépésről-lépésre építjük fel cégedben és projektedben rejlő lehetőségeket
  • Egyedi projekttel indulhatsz a tucat pályázók között
  • Pályázati időráfordításod nagymértékben csökken
  • Egy határidőről sem maradsz le
Meglátásainkkal és tapasztalatunkkal növelheted pályázati esélyeid. Ha szeretnéd, hogy pályázatod sikeres legyen és előmozdítsa céged fejlődését, lépj kapcsolatba velünk.

Ingyenes konzultáció

Add meg adataidat.
Mi pedig bevizsgáljuk vállalkozásod és felvesszük veled a kapcsolatot.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatkezelési szabályzatot.

Pályázatírás hatékonyan

Kérj visszahívást!

Sok kérdésed van, de most nincs időd rá?
Add meg adataid és az időpontot, amikor ráérsz.
Visszahívunk, amikor jó neked!
wisesense

WiseSense Kft.
Pesti út 153.
1173
Budapest

+36 70 675 9216

office@wisesense.hu